Veelgestelde vragen

1. Is Nederland wel geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen worden al jarenlang in Nederland en ook noordelijker gelegen landen gebruikt. Zonnepanelen werken niet alleen als de zon schijnt maar ook bij bewolking. Een gemiddeld paneel levert in Nederland meer dan 270 kWh per jaar op, in landen rond de evenaar kan de opbrengst wel een factor 2-3 hoger zijn. Vanwege het feit dat we in Nederland enorm hoge elektriciteitsprijzen hebben (mede dankzij BTW en de Energiebelasting) zijn zonnepanelen voor consumenten juist enorm interessant. De investering in een gemiddeld zonnepanelen systeem wordt in 6-7 jaar terugverdiend.

2. Is er subsidie beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen? 

Sinds augustus 2013 is de landelijke subsidiepot leeg. Wel is er de BTW regeling. Dit houd in dat u het volledige BTW bedrag terug krijgt van de belasting. Het aanvragen en regelen van de BTW teruggave wordt volledig en kosteloos geregeld door KoDakZo. Door het jaar heen zijn er altijd gemeentelijke subsidies die de aanschaf van zonnepanelen zullen aanmoedigen. Als er subsidie beschikbaar is gesteld in uw gemeente kunt u dit altijd op de website van uw gemeente terugvinden. Op de website energiesubsidiewijzer.nl kunt u op basis van uw woonplaats bekijken welke duurzame regelingen er momenteel actueel zijn.

3. Hoe lang gaan zonnepanelen mee? 

Zonnepanelen zijn vrij eenvoudige producten, er gaat dan ook niet snel iets aan kapot. De zonnepanelen hebben standaard een garantie van 10-12 jaar, maar de technische levensduur is zeker 30 jaar. Vandaar wordt ook altijd een opbrengstgarantie gegeven tot 25 jaar, de panelen zouden dan nog ten minste 80% van het oorspronkelijke vermogen moeten afgeven. Ook na deze 25 jaar zullen de zonnepanelen nog steeds energie opleveren.

4. Moet ik een vergunning aanvragen voor de plaatsing van zonnepanelen? 

Wanneer de zonnepanelen op uw dak geplaatst worden heeft u in de meeste gevallen geen vergunning nodig mits dat de zonnepanelen op dezelfde hellingshoek zijn gelegd als het dak van de woning (met uitzondering van platte daken). Vinden de werkzaamheden plaats aan een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht dan kunt u in een aantal gevallen toch vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen. Neem hiervoor contact op met uw gemeente of doe de vergunningscheck op omgevingsloket.nl.